Bjerking logotyp
Tjänstebild

Filmstaden

Den nya toppmoderna Filmstaden på Dragarbrunnsgatan i Uppsala kommer att kunna erbjuda besökarna en överlägsen film- och biografupplevelse, vad gäller ljud, bild och komfort. Den befintliga fastigheten som ägs av Uppsala Akademiförvaltning kommer delvis att rivas och ersättas av en ny byggnad i åtta plan

Här planerar man att erbjuda filmupplevelser i 13 salonger med totalt 900 bekväma stolar. Mat och dryck kommer också att serveras i restaurangmiljö och byggnaden omfattar också verksamhetslokaler och restauranger samt ett nyrenoverat garage under marken. En av salongerna är en så kallad iSense, Filmstadens eget premiumformat, närmast att jämföra med en IMAX®, vilket ställer mycket höga krav på akustik och termiskt klimat.

Bjerking har projekterat rör, luft- och styrinstallationer under systemhandlingsskedet och därpå bygghandlingsprojektering av rör- och luftsinstallationer som vi utför åt rörentreprenören Assemblin och luftentreprenören ADero.

För att klara klimatkraven finns ett komplext system med ventilation, kyla och värme för varje biosalong med projektorrum.

Varje salong står på gummikuddar och alla till- och frånluftskanaler som går in i salongerna måste vara försedda med dukstos för att ta bort vibrationer, säger Robert Norström, uppdragsansvarig på Bjerking.

I gradängerna under sittplatserna finns cirkulationsfläktar som är kopplade till ett system av ventilationskanaler i form av flexslang som ser till att det cirkulerar luft i utrymmet mellan salongerna och ytterväggen.

Bjerking bidrar med energieffektiva systemlösningar i detta spännande projekt som ska nå certifiering Miljöbyggnad nivå silver.

Det är som att bygga ett tetris i skala 1:1. Utmanande installationstekniskt, både att ta sig fram, men också att uppfylla de extremt tuffa akustikkraven, säger Robert Norström.

Nya Filmstaden förväntas öppna hösten 2024.

Beställare: Assemblin/ADero

Bildkälla: Arcona

Kontakt

Upptäck fler uppdrag