Bjerking logotyp
Tjänstebild

Turebergshuset

Sollentunas kommunhus (Turebergshuset) har totalrenoverats och Bjerking har projekterat den installation som rör kraft och belysning, tele, solceller, data och brandlarm i hela byggnaden.

Sollentuna kommunhus uppfördes 1976 och har fungerat som hem för kommunens administration och politiker sedan dess. Mindre ombyggnationer och renoveringar har skett över tid men ingen sammanhängande renovering har gjorts sedan huset invigdes. Lokalerna var slitna och omoderna och husets tekniska infrastruktur var uttjänt. Ombyggnation av ventilation, avlopp, elsystem, säkerhetssystem och hissar var några av de åtgärder som var tvungna att vidtas för att kunna säkerställa en bra och säker arbetsmiljö.

Byggentreprenören COBAB fick i uppdrag av Sollentuna kommunfastigheter (SKAB) att agera totalentreprenör och inledde upphandling av leverantörer hösten 2020. Bjerking fick uppdraget att ansvara för projektering och framtagande av systemhandlingar för el, tele, solceller, data och brandlarm samt option på projektering fram till färdig bygghandling.

Det är roligt att få ett sådant här uppdrag, säger Johannes Anderman, uppdragsledare på Bjerking. Jag tror vi fick det då vi tidigare arbetat med COBAB och fått fina rekommendationer från dem. Vi har också bra CV:n att visa upp från liknande uppdrag som Universitetshuset och Magasin X i Uppsala.

Bjerking tog först fram systemhandlingar och sedan bygghandlingar omfattande bland annat kraftförsörjningsanläggningar. En stor del av projekteringen skedde i 3D för att kunna planera så att installationerna skulle få plats. Detta för att få till bra arbetsmiljö för entreprenörerna men även för att behålla takhöjd i lokalerna, vilket var mycket viktigt för beställaren och dom som så småningom skulle arbeta i huset.

Det är spännande att få arbeta med en så teknikintensiv byggnad säger Johannes Anderman. Det är avancerade belysningsdelar och avancerade kraftinstallationer. Det är också roligt att de gör det med en hög säkerhetsnivå och en så hög nivå på materialet. Det har generellt varit en hög detaljnivå i det här uppdraget, det skulle se snyggt och prydligt ut. När kunden sedan blir väldigt nöjd är det förstås extra roligt.

Projektering och renovering startade under sensommaren 2020 och huset invigdes våren 2023.

Beställare: COBAB

Kontakt

Upptäck fler uppdrag