Bjerking logotyp
Tjänstebild

Jericho 34

Mitt i det dynamiska kvarteret MOOD District ligger Jakobsbergsgatan 24 – en ståtlig kontorsfastighet med anor från sekelskiftet som nu håller på att förvandlas till en av Stockholm citys mest attraktiva kontorsfastigheter. Bjerking fick uppdraget att konstruera en svävande trappa i ljusgården vid den gemensamma entrén.

2023 Startade AMF Fastigheter ombyggnaden av Jakobsbergsgatan 24 till en modern, hållbar och flexibel kontorsfastighet som är anpassad för att möta vår tids behov och kontorstrender. Jakobsbergsgatan 24 kommer att rymma alltifrån gemensamma lokaler och gårdar för möten, events, konferenser, pop-ups och utställningar.

Jakobsbergsgatan 24 ligger i MOOD District och består av tre olika byggnader som under årens lopp har sammanlänkats till en stor kontorsfastighet med gemensam entré mitt i Stockholm city. Den historiska byggnaden Televerkets hus uppfördes 1910–1912 för Kungliga Telegrafverket efter ritningar av arkitekten Aron Johansson. Byggnaden skyddas sedan 1993 som ett statligt byggnadsminne. Den är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm och bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. Jakobsbergsgatan består således av 1 fastighet, 3 byggnader, 2 innergårdar och 3 gator.

Bjerking pryder entrén med en svävande trappa i trä

Från en balk i taket pendlar en trappa ner 20 meter genom fem våningsplan med hjälp av sex stålstag. Konstruktionen består av vilplan och räcken i KL-trä samt trappsteg och vangstycken av limträ.

Det mest utmanande med projektet har varit att teoretiskt räkna fram värden för svängningar och vibrationer i trappan för att uppnå komfortkraven, berättar Aron Lindgren, träkonstruktör på Bjerking. Dessutom behövde vi lösa långa utkragande delar och komplexa kopplingar.

Bjerkings trägrupp började med att räkna fram ett värde och därefter kunde vi på plats konstatera att uträkningarna var helt enligt plan, med en stadig och gedigen trappa som följd.

Med inslitsade plåtar och dolda beslag känns den komplexa konstruktionen som en slank möbel i den fina innergården där den hänger.

Projektet genomfördes mellan november 2022 och april 2023.

Beställare: Martinsons Byggsystem AB

Kontakt

Upptäck fler uppdrag