Bjerking logotyp

Sofia Wulff, landskapsarkitekt

"Förvaltning är nyckeln! Vi måste ta vara på det vi har och återanvända material i stället för att ersätta med nytt."

Sofia Wulff, född -81. Landskapsarkitekt.

Vad var ditt första intryck av Bjerking?

När jag pluggade landskapsarkitektur och skrev mitt ex-jobb om dagvatten fick jag bra kontakt med en markingenjör på Bjerking och fick lite inblick i företaget. Jag hade inte så jättebra koll på branschen men jag uppskattade Bjerkings sätt att blanda teknik med design och fick ett bra intryck.

Vad var det som gjorde att du sökte dig hit?

Jag ville testa något nytt och känna att jag kan påverka i organisationen. Det känns bra att det finns en lokal förankring och en överblickbarhet. Det är inte så strikt hierarkiskt och man vet vem VD:n är. Vi är ett lagom stort företag med en väldig bredd.

Hur var det att byta jobb under pandemin?

Jag anställdes i samband med att restriktionerna började släppas och har haft möjligheten att sitta på kontoret vilket varit väldigt skönt. Det har varit ett bra läge att byta jobb och jag är så glad över att få träffa folk igen.

Berätta lite om dina arbetsuppgifter och ansvarområden?

Jag arbetar främst som uppdragsansvarig. Hittills har jag tagit vid i några pågående projekt från kollegor som slutat eller gått på föräldraledighet. Jag har projekterat bostadsgårdar och även kommit in i projekt i tidiga skeden, vilket är kul.

Hur har det varit att komma in landskapsteamet?

Det har varit lätt att komma in i gänget och arbetet. Vi fördelar uppdragen på ett bra sätt sinsemellan och hjälper varandra. Jag ser fram emot att träffa kollegorna på nya Uppsalakontoret lite mer, kanske sitta där och jobba ibland.

Vad är det som gör ditt jobb roligt och spännande?

Det är roligt att kunna umgås med mina kollegor under dagen och ta en fika och snacka lite. Något som är spännande med arbetsuppgifterna är problemlösningen. Ibland känns det alldeles för svårt och hopplöst men mest av allt triggas kreativiteten av utmaningen att lösa problemen och skapa något bra. Vi jobbar med att skapa utemiljöer som ska fungera väl och uppskattas av dem som använder dem. Den målbilden är en viktig drivkraft som ger mening och lyfter även tråkiga uppgifter.

Vad brinner du för?

Jag har alltid varit svag för förvaltning och att ha ett helhetstänk, i tid och i rum. Det är viktigt att tänka på att allt vi bygger, hus, parker och vägar ska hålla i det långa loppet. En plantering kan se jättefin ut när den är ny, men hur ser den ut om fem år? Jag känner att vi har ett ansvar för vad vi levererar och har en bit kvar att gå när det gäller det.

Vem är du privat?

Jag är en småbarnsmamma mitt i livet som just nu håller på med ett byggprojekt hemma. Det är projektledning hemma och uppdragsledning på arbetstid, med andra ord. Det tar tid och energi – men fint ska det bli och då är det värt det. (Sedan får jag sticka ut i skogen som jag egentligen vill :)

Hur omtänker du framtiden?

Förvaltning är nyckeln! Vi måste ta vara på det vi har och återanvända material i stället för att ersätta med nytt. Ett bra sätt att omtänka framtiden är att stryka ordet avfall ur ordlistan och jobba med det vi har istället för att fortsätta tära på jordens resurser.