Bjerking logotyp

Anne Virsunen Lindström, konsult Life Science

”Som konsult kommer man ofta in när det är full rulle redan. Jag gillar att komma direkt in i hetluften, när man är behövd och har en plats att fylla.”

Anne Virsunen Lindström, född -75, senior konsult inom Life Science

Anne Virsunen är seniorkonsulten som gillar att hjälpa andra och att vara ute i naturen i fjällrävenställ, gärna med hunden som sällskap.

Hur kom du i kontakt med Bjerking och hur länge har du jobbat här?

Jag började på Bjerking i januari 2016 och var en av de första som anställdes inom enheten Life Science. Christian och jag hade delat rum på ett annat företag, men så började han på Bjerking och haffade mig när de skulle bygga upp teamet och frågade om jag var intresserad.

Berätta lite om dina arbetsuppgifter och ansvarsområden?

Jag har haft uppdrag hos olika kunder och på senare tid har jag haft ganska långa uppdrag. Jag jobbar uteslutande med kunder inom Life Science med en bred variation av uppdrag. Jag jobbar med Kvalitetssäkring (QA), Validering, Product Lifecycle Management, renmediasystem, utrustningar, automation och allt där emellan. Ofta är det någon form av projektledning där jag ser till att leveranser är i rätt tid och med rätt kvalitet.

Just nu har jag uppdrag hos en kund där man tillverkar kundanpassade bioprocess-system som används av kunder världen över vid läkemedelstillverkning till exempel vid vaccintillverkning.

Det låter avancerat, vad har du för utbildning?

Jag är civilingenjör inom Kemiteknik. Det är klart att jag har fått lära mig mycket på plats för det finns inte kurser för allt. Men jag har förstås gått en hel del kurser sedan jag började inom läkemedelsbranschen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Det är kontorsarbete framför datorn och möten. Det handlar mycket om problemlösning och uppföljning för att driva saker framåt. Just nu arbetar jag både på plats hos kund och hemifrån. Det mesta sker via Teams och på engelska eftersom gruppen jag för närvarande jobbar med är spridd över världen, både i Europa, Kina och USA.

Vad är det som gör jobbet extra utmanande/roligt?

Som konsult kommer man ofta in när det är full rulle redan. Jag gillar att komma direkt in i hetluften, när man är behövd och har en plats att fylla. Det är oftast högt tempo och något ska byggas eller levereras och man kommer in och kan hjälpa till på en gång.

Hur ska man vara för att passa som konsult?

Om du ska trivas i konsultrollen så måste du vara social och anpassningsbar. När du är konsult i ett uppdrag så ingår du inte i kundens organisation och du får vara beredd på att du inte blir inbjuden till alla möten. Du behöver vara medveten om att du inte är en fullvärdig medlem av laget och vara okej med det, du är ju där för din expertkunskap och för att utföra ett arbete. Om det räcker för dig så kan du passa som konsult.

En fördel med livet som konsult är att man får lära sig nya saker och se olika företag samtidigt som man har tryggheten med kollegorna på Bjerking. Man får byta uppdrag med jämna mellanrum. Det är som att byta jobb men ändå inte.

Vad ger du för råd till någon som funderar på att bli konsult?

Som konsult behöver du vara ganska självgående och orädd och ha ett driv i dig och fråga dig fram för det är ingen som kommer att ta hand om dig på samma sätt som om du var nyanställd. Du kommer till nya ställen och det är bra om du inte tycker att sådant är jobbigt. Ibland är man hos flera kunder samtidigt, beroende på hur stora uppdragen är, eller på olika avdelningar men hos samma kund.

Det är ganska högt tempo som konsult, det är sällan man har en förvaltande roll.

Hur gör ni för att hålla ihop teamet på Bjerking då?

Vi träffas inte så ofta då alla sitter spridda i olika uppdrag men det är alltid lika trevligt när vi ses. Vi har en väldigt skön och hjärtlig stämning i vår grupp. Vi kan skämta och skoja med varandra. Vi är ett gäng där alla har lite samma stil och jargong. Vi har högt i tak kan man säga.

Vi har chattgrupper för att hålla kontakten där vissa kanaler har mer social inriktning medan andra är professionella.

Vad engagerar dig på jobbet?

Jag vill göra saker bättre. Jag gillar att tänka strategiskt övergripande och fundera ut hur man ska göra för att det ska bli så bra och effektivt som möjligt i det långa loppet. Så bra som möjligt under de förutsättningar man har fått.

Vad gör att du trivs på Bjerking?

Jag gillar att det finns en trevlig Bjerking-anda. Jag gillar att det inte är ett gigantiskt stort företag. Det finns såklart fördelar och nackdelar med alla storlekar på företag. När det är jättestort blir det mer toppstyrt, på mindre företag kan man påverka mer och det är snabbare beslutsvägar. Man har lite mer frihetsmarginal att styra själv. Det är trevligt att det är medarbetarägt. Det skickar en signal om värdegrunden jag tycker finns på företaget. Alla har en röst alla har samma möjlighet att bli aktieägare oavsett om du är chef eller medarbetare.

Har du några tips till någon som är nyexaminerad?

Som nyexad kan konsultrollen vara bra för man får se mycket på kort tid. Om man är osäker får man möjlighet att prova på olika uppdrag och möta olika företag. Konsultrollen kan också vara lite svår när man är helt ny och inte har så mycket erfarenhet. Om man gör mer uppdrag internt från kontoret så har man ju sina kollegor här, men det kanske är lite svårare inom Life Science där vi ofta är ute mycket hos kund.

Hur omtänker du framtiden?

Jag försöker göra mitt bästa för att göra den här platsen på jorden lite bättre. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och även det lilla räknas. Bara en sådan enkel sak som att plocka skräp när jag är ute med hunden gör att jag lämnar en plats i lite bättre skick än när jag kom. Det lilla kan verkligen göra skillnad för någon annan, som att skicka jackor eller mediciner till behövande och hjälpa den nyopererade grannen gå ut med hunden. Det är just det där med att göra skillnad, hjälpa till och göra världen lite bättre som känns så värdefullt med just Life Science, det jag gör kan bidra till att någon kan få hjälp med sin sjukdom eller få rätt diagnos och behandling och bli frisk och samtidigt veta att produkterna är kvalitetssäkrade. Det är en ganska värmande och upplyftande tanke de dagar som regnet smattrar mot fönstret och man helst skulle vilja dra täcket över öronen och ligga kvar i sängen.