"Jag är stolt över att få vara först ut som specialist inom Life Science."
Anders Carlsson, konsult Life Science
Hur länge har du varit på Bjerking?
Jag har varit anställd på Bjerking sedan Life Science-enheten startades 2016.
Vad har du för utbildning?
Jag har studerat kemiingenjörslinjen på KTH, samt gått kurser på Universitet och Hälsohögskolan. Jag har tidigare arbetat på Pharmacia/Upjohn, Pfizer, AMO och GE Healthcare.
Berätta lite om dina arbetsuppgifter och ansvarsområden?
Jag är för tillfället konsult på Cytiva och har arbetat med steriliseringsprocesser, proteinfermentering, proteinrening och med uppskalning av mediaprocesser för läkemedelstillverkning.
Jag är van att driva projekt från inköp och installation av den här typen av steriliseringsutrustning, till kvalificering av processer, kvalitetssäkring och utredningar. Dessutom har jag god erfarenhet från läkemedelstillverkning samt tillverkning av medicintekniska produkter. Jag håller även utbildningar inom området sterilisering.
Du har nyligen blivit utnämnd av Bjerkings ledning till specialist inom sterilisering, hur känns det och varför har du fått den rollen?
Det är inspirerande och jag är såklart stolt över att få vara först ut som specialist inom Life Science. För mig befäster det att Life Science är ett viktigt satsningsområde för Bjerking och att enheten är etablerad i bolaget.
Kan du berätta kort om ett spännande uppdrag du medverkat i?
Genom förmånen det är att få arbeta med Cytiva, har jag kommit att bidra till utvecklingen av vaccin och analysmetoder kopplat till Covid-19. Något som jag uppskattar mycket.
Anledningen att jag en gång i tiden kom att arbeta i Uppsala var för att få arbeta med en unik ångsteriliseringsprocess för Hyaluronsyrabaserade produkter. Att få lära sig arbeta med produkter som är svåra att sterilisera är utvecklande.
Vad gör att du trivs på Bjerking?
Jag uppskattar mina kollegor, både socialt och kompetensmässigt, väldigt mycket. De är såklart den viktigaste anledningen till att trivas. Jag trivs även med storleken och bolagsformen på Bjerking. Jag upplever det både som familjärt och personligt där individens värden är viktiga.
Hur är samarbetet inom Life Science teamet?
Flera av kollegorna har jag arbetat med redan innan jag började på Bjerking. Det är personer man lätt vänder sig till när man behöver någon specifik lösning eller diskutera uppkomna problem. Vi sitter ofta skilda från varandra men jag upplever att vi är ett sammansvetsat team när vi ses.
Hur omtänker du framtiden?
Vid sidan av arbetet är jag medlem i SIS tekniska kommitté SIS/TK 349 för sterilisering och rengöring. Där kan jag alltså arbeta med att påverka innehåll i framtida standarder vars syfte är att skapa säkra produkter och processer för att förhindra att smitta och infektioner sprids. Det är ett viktigt arbete för att få vårdgivare, tillverkare, leverantörer och myndigheter att använda gemensamma krav för tillverkning. Det bidrar till säkrare produkter och därmed ökad patientsäkerhet. Det är mitt bidrag.
Vem är du privat?
Jag bor utanför Norrtälje, har fru och tre barn. På fritiden leder jag två äldre ungdomsfotbollslag i seriespel i Roslagsbro IF, där äldsta son spelar i ett av lagen. Även yngre sonen och dottern spelar i klubben. Roslagsbro IF är en breddklubb vars mål är att så många som möjligt skall kunna idrotta, så högt upp i åldern som möjligt. Det passar mig utmärkt, det ger mer energi än det tar även om det tar upp stor del av fritiden.
Jag är även intresserad av gamla hus. Jag bor och renoverar ett gammalt timmerhus från förra sekelskiftet. Det andra ser som slitet, vill jag se det fina i. Dessa gamla hus symboliserar hållbarhet, är kulturhistoriskt intressanta, de är vackra och berättar alltid något för den som vill se. Har jag någon tid över efter detta så ägnar jag mig åt att leka med musikprogram på datorn.