monolith front collage low_besk.jpg

Ljuskonst som utmanar

Ljuskonstnären Svante Petterssons konstverk Monolith - Birth of Light har på kort tid blivit en snackis i design- och arkitekturkretsar.

Verket finns att beskåda på utställningen Ljus på Vandalorums konsthall i Värnamo och utforskar hur olika ytor, kulörer och former uppfattas beroende på hur man belyser dem.

Det är inte första gången som Svante Pettersson har uppmärksammats i konstkretsar. 2015 ställde han ut konstverket Color Trip på Färgfabriken och det var den typen av verk som Vandalorums konsthall i Värnamo önskade få till utställningen Ljus. Color Trip var en jättepjäs med måtten 9,9 x 1,3 x 2,5 meter så när Svante antog utmaningen bestämde han sig för att det här verket skulle gå att flytta. Resultatet blev Monolith - Birth of Light, ett konstverk som är två meter högt och ryms på en europapall. Det är ett extremt verk, format som en glödlampa, och som i media beskrivits som psykedeliskt skiftande. Det är pridefärgerna som används.

 - Vi gjorde det valet dels för att pridefärgerna täcker in hela paletten men också för att de står för något bra, säger Svante Pettersson, till vardags Lighting Coordinator på Bjerking.

Initiativtagare till utställningen Ljus är arkitekten Göran Hellborg och syftet är att öka förståelsen för vad ljus är och hur det påverkar vår uppfattning om omvärlden. Detta genom att tillgängliggöra banbrytande ljusprojekt, installationer och konstverk av 16 nordiska konstnärer, formgivare, arkitekter/arkitektkontor och forskare.

- Det är nyttigt att då och då gå utanför sin egen komfortzon och göra något extremt för att hämta inspiration och jag tror att det kommer att bli vanligare i framtiden, framför allt när det handlar om människor med kreativa jobb. Även teknikkonsulter kan bli bättre på att lyfta blicken och träffa fler än kunder och kollegor, säger Svante Pettersson.

Utställningen Ljus öppnade 6 maj och pågår till och med 15 oktober. 

Senast publicerad: 2017-06-20