Bjerking logotyp

"Det är kul att kunna säga att jag är delägare i företaget"

Gamm Burom Injonglan, brokonstruktör

Gamm Burom Injonglan, född -95.

Hur kom du i kontakt med Bjerking och hur länge har du jobbat här?

Jag gjorde mitt examensarbete på Bjerking och fick redan då möjlighet att lära känna flera kollegor och arbetsmiljön på plats. Jag jobbat här sedan 2019.

Vad har du för utbildning?

Jag har en examen från KTH där jag läste Högskoleingenjörsprogrammet inom Byggteknik och design med inriktning Husbyggnad, projektering och konstruktion.

Berätta lite om dina arbetsuppgifter och ansvarsområden?

Mina främsta arbetsuppgifter är att projektera broar och andra anläggningskonstruktioner, vilket innebär att jag ritar i CAD. I vissa projekt modellerar jag även i 3D.

På vilket sätt bidrar du med hållbarhet i dina uppdrag?

Som konstruktör kan vi i tidiga skeden optimera konstruktionslösningar och göra mer hållbara val gällande betong för anläggningskonstruktioner. Vi har även flera broreperationsprojekt där vi bidrar med hållbarhet genom att projektera för renovering och underhåll av befintliga broar i stället för att riva och bygga nya.

Kan du berätta kort om ett spännande uppdrag du medverkat i?

Jag har varit med och projekterat en specialutformad dagvattenbrunn i Solvalla som är en del av det förberedande arbetet som möjliggör Tvärbanan Kistagrenen. Jag ritade mått- och armeringsritningar samt en 3D-samordningsmodell för brunnen. Det som är spännande är att brunnen är den första konstruktionen som faktiskt byggs, av alla konstruktioner jag har medverkat i. Det är en väldigt speciell känsla att se konstruktionen stå färdig på plats när man annars bara sett ritningarna.

Tvärbanan Kistagrenen

Kollegan David Matos Sánchez

Hur samarbetar ni i er arbetsgrupp?

Vi har veckomöten med hela enheten där vi går igenom resursplanen och diskuterar olika frågor. Vi har såklart även interna avstämningsmöten inom uppdragen. Annars har vi en Teamskanal där vi ställer frågor, diskuterar eller delar nyheter i branschen.

Hur är samarbetet mellan teamen på Bjerking?

Det är bra! Jag har jobbat i projekt tillsamans med andra teknikområden från Bjerking och kommunikationen och samarbetet har alltid varit väldigt bra. När det uppstår frågor eller funderingar är det väldigt lätt att ta hjälp av kollegor med kompetens inom andra teknikområden eftersom vi (normalt) sitter i samma byggnad. Det är bara att gå mellan våningsplanen eller om man stöter på dem i fikarummet. Men det fungerar även nu när alla sitter hemma eftersom vi har Teams som underlättar den interna kommunikationen väldigt mycket.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag brukar börja dagen med en kopp kaffe och kolla mailen och kalendern och skriva en att göra-lista. Sen jobbar jag på med mina arbetsuppgifter eller deltar i olika möten. Ibland kör jag ett träningspass på lunchen eller tar en promenad när solen tittar fram. En gång i veckan brukar vi också ha en digital fika på eftermiddagen, då vi bara snackar eller spelar spel. I vanliga fall när alla är på kontoret blir det mycket mer socialt, med lunch och fika tillsammans och pingis ibland.

Hur har det fungerat för dig att arbeta under pandemin?

Jag har för det mesta arbetat hemifrån och det har fungerat väldigt bra eftersom mina arbetsuppgifter inte påverkas av var jag sitter. Men jag saknar det sociala, att kunna träffa och umgås med kollegorna.

Vad är det som du tycker gör jobbet extra spännande och utmanande?

Att arbeta som brokonstruktör innebär inte bara att man konstruerar broar. Jag har fått möjlighet att arbeta med många andra typer av konstruktioner såsom stödmurar, brunnar och dammar osv. Jag har fått lära mig väldigt mycket och lär mig fortfarande nya saker varje dag. Det som är utmanande är att ingen konstruktion är den andra lik och därför finns det så många olika slags lösningar på problemen som uppstår.

Vad gör att du trivs på Bjerking?

Kollegorna och arbetsmiljön - utan mina kollegor hade inte jobbet varit lika roligt! Det finns en stor möjlighet att utvecklas och göra karriär inom Bjerking.

Vad är bäst med att jobba på Bjerking?

Bjerking inte är ett jättestort företag vilket gör att det blir mer familjärt och jag får chansen att lära känna fler kollegor utanför min enhet. Det är också väldigt kul att kunna säga att jag är delägare i företaget.

Hur ser du på din framtid hos Bjerking?

Jag vill fortsätta utvecklas och bli mer mångsidig. Jag vill kunna rita, göra beräkningar och leda uppdrag.

Har du några tips till någon som är nyexaminerad och nyfiken på konsultbranschen?

Prata med företag på arbetsmarknadsmässor och gå på studentmingel som företagen anordnar för att få inblick i företagen och konsultbranschen. Om du vill arbeta på ett familjärt och medarbetarägt företag som är måna om sina medarbetare ska du absolut söka dig till Bjerking!

Vem är du privat?

Jag är ursprungligen från Thailand så första resmålet efter pandemin kommer definitivt bli Thailand. Jag längtar till sol, bad och god thaimat!

Och så till sist: hur omtänker du framtiden?

Genom att bidra med hållbara konstruktionslösningar, materialoptimering och välja rätt material på rätt plats med klimatpåverkan i eftertanke. Det är också viktigt att delta i branschens forum och följa uppdateringar från olika branschorganisationer.

Läs mer