%20(2)%20Medarbetarintervju%20header%20Joakim.webp)
"Mina kollegor är fantastiska och bidrar till trivseln."
Joakim Persson, miljökonsult förorenade områden och radon
%20Medarbetarintervju%20block1%20Joakim.webp)
Joakim Persson, född -89.
Vad har du för bakgrund?
Jag är civilingenjör inom energi och miljö, med examen från Kungliga Tekniska Högskolan. Innan jag kom till Bjerking arbetade jag fem år i en liknande roll på ett annat konsultföretag.
Hur kom du i kontakt med Bjerking och hur länge har du jobbat här?
En bekant till mig arbetade på Bjerking när det dök upp en passande tjänst där. Jag kände att Bjerking delade många av mina tankar och värderingar samt med en storlek som passade mig väl.
Berätta lite om dina arbetsuppgifter och ansvarsområden?
Som miljökonsult arbetar jag med utredningar, projektering och kontroller vid sanering av förorenade områden. Det är ett roligt och varierande teknikområde med möjlighet till utveckling inom många olika grenar. Under mina första år arbetade jag oftast ute i fält med provtagning av jord och vatten. På senare år har jag utvecklats i en roll med större ansvar och uppdragsledning från kontoret, även om fältarbete fortfarande blir aktuellt ibland. Jag arbetar även med frågor kopplade till radon.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Det är stor variation på mina arbetsdagar beroende på om jag är på kontoret eller i fält, och det är något som jag verkligen uppskattar! På kontoret skriver jag rapporter om utförda undersökningar och saneringar, planerar kommande projekt eller arbetar med ekonomi och offerter. Ute i fält varierar arbetsuppgifterna beroende på plats och vad som ska undersökas. Oftast är vi i Mälardalen men ibland får jag även möjlighet att arbeta i andra delar av landet. Det är kul att se nya områden och det utvecklar lokalsinnet. Om vi undersöker jord tar vi oftast jordprover tillsammans med en fältgeotekniker med borrbandvagn. Men ibland gör vi det genom provgropsgrävning med grävmaskin, exempelvis vid sanering. Vi tar grundvattenprover genom pumpning från grundvattenrör, som vi även brukar vara med och installera. Ytvatten- och sedimentprover tar vi från strand eller med båt. Arbetet innebär ofta samordning med entreprenörer, fastighetsägare och kommuner. Jag arbetar också med radonmätningar, både genom direktmätning i mark och placering av mätdosor inomhus.
Är det något som du tycker gör jobbet extra spännande?
Variationen! Och att det med fältjobb kommer en del fördelar som att arbeta utomhus i strålande sol hela dagar i juni, eller långa bilresor där man ostört kan dra på sin favoritmusik på högsta volym.
Vad gäller förorenad mark i sig så är det ett område där vetenskap och lagstiftning ständigt utvecklas. Det gäller att hålla sig uppdaterad med vad som beslutas på EU-nivå och hur det i sin tur kan påverka svensk lagstiftning och regelverk. Förändringar kan ha stor betydelse för bedömningar i rapporter och det känns bra att kunna ge rätt råd till kunden.
Vad är mest utmanande med ditt jobb?
Det är väl det omvända mot att arbeta ute en junidag i strålande sol. Vi arbetar periodvis ute året om, vilket innebär att man ibland behöver vara ute vid riktigt dåligt väder. Men med bra arbetskläder och god planering kan vi hantera det med! Jag har med åren lärt mig uppskatta att vara utomhus lite mer på vinterhalvåret eftersom det är skönt att få det lilla dagsljuset som finns den tiden på året.
Vad gör att du trivs på Bjerking?
Mina kollegor är fantastiska och bidrar till trivseln. Det finns oerhört mycket kunskap och erfarenhet inom mitt tjänsteområde, vilket innebär att det alltid finns bra bollplank. Jag upplever också att det finns stora möjligheter att komma med egna initiativ och få utrymme för att driva dessa, vilket passar mig bra.
Är Bjerking ett inkluderande företag?
På miljöenheten där jag arbetar har vi en god fördelning mellan män och kvinnor, vilket jag tycker bidrar till en god stämning och arbetsmiljö.
Vad är bäst med att jobba på Bjerking?
Bjerking är ett lagom stort företag, vilket gör det lite enklare att komma närmare sina kollegor än på exempelvis ett större, internationellt bolag. Kollegorna spelar en stor roll för att jag ska trivas på min arbetsplats. Utöver det är det inte en nackdel att jag har väldigt kort pendlingstid till jobbet på morgonen - trevligt när man är en morgontrött typ.
Hur ser du på din framtid hos Bjerking?
Varje år gör vi upp planer för personlig utveckling. Jag tar på mig mer och mer ansvar och arbetsuppgifter allt eftersom åren går och ser fram emot att bli senior inom mitt arbetsområde här på Bjerking.
Har du några tips till någon som är nyexaminerad?
Ställ massor av frågor om allt! Att visa intresse brukar uppskattas och det finns få sätt som är bättre för att lära sig saker. Som nyexaminerad/junior fungerar branschen som sådan att det är meningen att det arbete du utför ska granskas av seniora. Genom den interaktionen kan man utvecklas massor, så skaffa dig en hel hög med mentorer! Alla kommer kunna lära dig olika saker.
Berätta något om vem du är privat.
Jag har massor av hobbyer och intressen som jag älskar att grotta ner mig i, exempelvis spenderar jag mycket tid på gymmet och med att spela dator- och tv-spel. Någon gång i veckan brukar jag även syssla med brädspel och bågskytte. Mer sporadiskt ägnar jag mig åt cykling och vandring. Ibland åker även gitarren fram. På hösten älskar jag att vara ute i skogen och leta svamp. Jag bor med flickvän och två katter och spenderar mycket tid med familj och vänner och drar gärna med dem på mina aktiviteter.
Hur omtänker du framtiden?
Jag har ett genuint miljöintresse som jag spenderar mycket tid med att fundera över även på fritiden. Det känns bra för mig att genom mitt yrke aktivt kunna bidra till Sveriges miljömål, då främst målen om Giftfri miljö, Grundvatten av god kvalitet och God bebyggd miljö. I grunden handlar det för mig om att tänka om och se en framtid där vi tar bättre hand om vår miljö, samtidigt som vi kan leva ett gott liv i våra samhällen.